Onderwijstrajecten
Onderwijstrajecten van LEJO richten zich, in het onderwijslandschap, naar jongeren met nood aan ondersteuning. We doen dit via NAFT, Aanloopfase vorming, Transitietrajecten, Ondersteuning voltijds engagement en In Beeld.
Bij LEJO staan jongeren centraal. We gaan daarom samen met de jongeren op pad en we blijven in ieder van hen geloven. Via onze ervaringsgerichte methodiek stimuleren we jongeren en creëren we ruimte om hun potentieel te (her)ontdekken en te ontwikkelen. We betrekken de school en andere sleutelfiguren sterk zodat we het samen mogelijk maken dat de jongeren wegwijzers ontdekken en hun eigen pad kunnen kiezen.
Onderwijstrajecten Boom
In Boom focussen we op de noden van de jongeren. We vinden het belangrijk om te luisteren naar de jongeren en alle betrokken partners (context, school, instelling,…). Wij geven ze de tijd en ruimte om na te denken en uit te zoeken wat ze graag willen bereiken tijdens hun traject. We begeleiden en ondersteunen hen tijdens dit proces en werken op hun tempo aan het samen opgestelde doel. We doen dit op een ervaringsgerichte manier, jongeren kunnen zichzelf (her)ontdekken en ontplooien door uit te proberen.
Zo bieden we telkens in de voormiddag een groepstraject aan, dat kan aangevuld worden met een individuele begeleiding in de namiddag. In onze vestiging in Boom ligt onze focus op het creëren van een huiselijke sfeer waar iedereen zich veilig voelt om stappen te zetten en te experimenteren. Soms is het ook een rustplaats om eventjes alles terug op een rijtje te zetten om daarna weer verder te gaan. Ook tijdens onze individuele begeleiding, klasondersteuning of een vormingstraject geven we deze belangrijke punten mee aan de jongeren.
NAFT
- Groepswerking
De groepswerking vindt telkens plaats in de voormiddag. We starten de dag met een proactieve cirkel. Daarna wordt er in groep beslist wie wat gaat doen. Zo kunnen jongeren zelf kiezen of ze meedoen aan een project, alledaagse klusjes doen of liever gewoon een groepsactiviteit doen. Daarnaast zijn er individuele coachingmomenten waarin jongeren samen met hun coach de accenten en doelstelling van hun traject bepalen en in handen nemen. De duur van het traject is zo kort mogelijk maar zo lang als nodig.
- Individuele trajecten
Deze gaan vooral in de namiddag door. Bij een individueel traject hebben jongeren aparte contactmomenten met hun coach. Daar worden de doelstellingen afgesproken en wordt er een trajectplan opgesteld. De duur en intensiteit van het traject wordt in onderling overleg bepaald. Indien nodig werken we outreachend om de drempel voor jongeren te verlagen.
Aanloopfase vorming
Binnen de aanloopfase vorming gaan we aan de slag met jongeren die werkbereid zijn en ondersteunen we hen richting arbeidsrijpheid. Op een ervaringsgerichte manier werken we aan arbeidsgerichte en loopbaangerichte competenties. Aan de hand van een procesgerichte aanpak willen we jongeren een positieve ervaring laten opdoen. Op die manier ondersteunen we hen in het ontdekken van hun intrinsieke motivatie om hun steentje bij te dragen aan de maatschappij.
De aanloopfase vorming is een ESF-project binnen het duaal leren en het stelsel van leren en werken, met steun van de Europese Unie.
Transitietrajecten
Onderwijs en Werk, Samen Sterk!
Deze trajecten zijn voor jongeren uit de tweede en derde graad TSO, BSO en DBSO waarbij er een vermoeden is dat ze vroegtijdig de school gaan verlaten. Deze jongeren hebben vaak nog geen idee over wat ze verder willen doen, hoe hun toekomst er uit zal zien. Wij helpen hen door hen perspectieven op de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding te bieden. We begeleiden hen in het maken van de juiste keuze en proberen hen zo een realistisch toekomstbeeld te geven. De coach zal doorheen het traject dichtbij de jongeren staan en ondersteuning geven waar nodig.
De transitietrajecten zijn een ESF-project met steun van de Europese Unie.
Meer info over de transitietrajecten? Contacteer Hanne of Don! hanne.claes@lejo.be of don.pandzou@lejo.be
Stapstenen naar werk
Gestopt met school? Nog niet aan het werk? Wil je graag ondersteuning op verschillende vlakken? “Stapstenen naar werk” kan jou helpen!
Werken aan eigen doelen, terug naar school gaan, een job vinden… zijn de einddoelstellingen van dit project. Eerst gaan we aan de slag met eventuele moeilijke omstandigheden die op dit moment in de jongere zijn leven een rol spelen. Samen bekijken we aan welke zaken er gewerkt kan worden.
Aarzel niet om ons te contacteren! Dit project doen we samen met verschillende partners, namelijk: Saamo, Groep Intro, Vlotter en Gemeente Boom. We zijn heel blij dat we “Stapstenen naar werk” kunnen aanbieden, dankzij de steun van de Europese Unie via een ESF-traject.
Meer info over “Stapstenen naar werk”? Contacteer: linde.peeters@lejo.be of 0472/06.26.84